âNiech poĹźywienie bÄdzie lekarstwem, a lekarstwo poĹźywieniemâ â sĹowa te przypisywane sÄ ojcu wspĂłĹczesnej medycyny. I choÄ od czasĂłw Hipokratesa zmieniĹo siÄ niemal wszystko, intensywny rozwĂłj i dynamiczny postÄp niekoniecznie muszÄ iĹÄ w parze ze zdrowiem czĹowieka. DziĹ czÄsto jemy szybko i byle jak, czego efektem jest rozwĂłj róşnych chorĂłb.
MoĹźe czas zatem przestaÄ po prostu jeĹÄ i powróciÄ do… odĹźywiania siÄ.
Jeszcze w latach 60. ubiegĹego wieku Amerykanie przeznaczali na ĹźywnoĹÄ niemal 3 razy wiÄcej pieniÄdzy, niĹź na lekarstwa. Dzisiaj wydajÄ oni dwa razy wiÄcej na opiekÄ zdrowotnÄ , niĹź na jedzenie – tak wynika z raportu instytutu Menus of Change.
Z duĹźym prawdopodobieĹstwem moĹźna zaĹoĹźyÄ, iĹź podobny trend panuje takĹźe w innych rozwiniÄtych krajach, w tym niestety w Polsce. Warto jednak uĹwiadomiÄ sobie, co to oznacza w praktyce.
Pozorne oszczÄdnoĹci
Nowoczesne technologie i masowa produkcja sprawiajÄ , Ĺźe to, co kupujemy jest coraz taĹsze i Ĺatwiej dostÄpne. Dotyczy to równieĹź produktów spoĹźywczych. Sklepowe póĹki uginajÄ siÄ od nadmiaru ogólnodostÄpnej i niedrogiej ĹźywnoĹci. Niestety, w tym wypadku niĹźsze ceny rzadko idÄ w parze z jakoĹciÄ .
Jak zauwaĹźa Ĺukasz Sot, ekspert ds. zdrowego odĹźywiania, wspóĹzaĹoĹźyciel serwisu Cateromarket.pl, jakoĹÄ jedzenia dostÄpnego w super- i hipermarketach spada w zastraszajÄ cym tempie: Z moich obserwacji wynika, Ĺźe im bardziej kolorowe opakowanie, tym – mówiÄ c dosadnie - wiÄkszy „syf” w Ĺrodku.
Zatem choÄ na ĹźywnoĹÄ wydajemy coraz mniej, w rzeczywistoĹci jest to oszczÄdnoĹÄ pozorna. PieniÄ dze te przecieĹź za chwilÄ… zostawimy w aptece. Brak odpowiedniej iloĹci substancji odĹźywczych rodzi bowiem ryzyko pojawiania siÄ róĹźnych chorób.
Kluczowa rola jedzenia
Co wiÄcej, czÄsto jemy duĹźo, ale niekoniecznie dobrze. Nasz organizm nie potrzebuje pustych kalorii, lecz witamin, mineraĹów, mikro- i makroelementów czy wreszcie kwasów tĹuszczowych i pierwiastków Ĺladowych.
A wybierajÄ c tanie, przetworzone produkty, kupujemy jedzenie pozbawione wiÄkszoĹci cennych skĹadników odĹźywczych. ZaĹ produkty takie, jak chociaĹźby mleko UHT czy zupki chiĹskie to ĹźywnoĹÄ biologicznie martwa, która nie doĹÄ, Ĺźe nie posiada w sobie nic cennego, to jeszcze moĹźe zaszkodziÄ.
- Wydaje siÄ, Ĺźe w ostatnich latach zapomnieliĹmy, jaka jest prawdziwa rola jedzenia w naszym Ĺźyciu. Nie sĹuĹźy ono bowiem temu, by zaspokoiÄ gĹód, lecz przede wszystkim temu, aby dostarczyÄ niezbÄdnych skĹadników odĹźywczych warunkujÄ cych prawidĹowe funkcjonowanie i rozwój organizmu. JeĹli zatem chcemy byÄ zdrowi, w pierwszej kolejnoĹci musimy zmieniÄ nasze nastawienie. PowinniĹmy przestaÄ jeĹÄ, a zaczÄ Ä… siÄ odĹźywiaÄ – podsumowuje Sot.
Wybierajmy ĹźywnoĹÄ bez antybiotyków i pestycydów
Niestety, peĹnowartoĹciowa ĹźywnoĹÄ jest coraz trudniej dostÄpna, a przez to droĹźsza. DopĹacamy wyĹÄ cznie za to, by nasze jedzenie rosĹo bez antybiotyków, bez uĹźycia pestycydów czy bez eksperymentów genetycznych…
Po pewnym czasie moĹźemy dojĹÄ do wniosków, Ĺźe jedyne, co warto kupowaÄ to ĹwieĹźe warzywa i owoce, ĹwieĹźe miÄso i ryby oraz wyroby dostÄpne w alejce „zdrowa ĹźywnoĹÄ”. Liczba produktów spoĹźywczych, po które warto siÄgnÄ Ä, jest wiÄc wbrew pozorom mocno ograniczona.
Z drugiej jednak strony, ta monotonia spoĹźywcza i czasochĹonnoĹÄ robienia zakupów sÄ czynnikami, które skutecznie zniechÄcajÄ nas do zdrowego odĹźywiania i sprawiajÄ , Ĺźe tak Ĺatwo ulegamy pokusie kolorowego, „Ĺmieciowego jedzenia”. Problem w tym, Ĺźe to najkrótsza droga do tycia i kĹopotów ze zdrowiem.
- By siÄ z tego wyrwaÄ, powinniĹmy zaczÄ Ä robiÄ zakupy wyĹÄ cznie u sprawdzonych dostawców ĹźywnoĹci i zaczÄ Ä eksperymentowaÄ w kuchni, co pozwoli stale tworzyÄ nowe potrawy z tych samych skĹadników. To jednak wymaga od nas duĹźych pokĹadów silnej woli oraz mnóstwa wolnego czasu – zauwaĹźa przedstawiciel Cateromarket.pl.
Coraz wiÄcej pudeĹek z jedzeniem
Nic wiÄc dziwnego, Ĺźe w dzisiejszych, zabieganych czasach coraz wiÄcej osób zamiast tego wybiera skorzystanie z usĹug firm cateringowych specjalizujÄ cych siÄ w zdrowych dietach pudeĹkowych.
I choÄ nic nie zastÄ pi gotowania w domu, to maĹo kto moĹźe sobie dziĹ na to pozwoliÄ. Dieta pudeĹkowa stanowi zatem pewien rozsÄ dny kompromis – za okreĹlonÄ opĹatÄ firmy cateringowe wykonujÄ za nas „czarnÄ robotÄ” obejmujÄ cÄ planowanie, robienie zakupów i gotowanie.
- W praktyce nie doĹÄ, Ĺźe w codziennym menu nie znajdziemy przetworzonego jedzenia z dyskontu, to moĹźemy przy tym liczyÄ na takie ciekawostki kulinarne, jak chociaĹźby rosóĹ z perliczki, marynowane borowiki wĹasnego wyrobu czy duszone policzki cielÄce. A to bez wÄ tpienia miĹa odmiana od kurczaka i ryĹźu… - opisuje ekspert Cateromarket.
Jak wynika z obserwacji przedstawicieli tej pierwszej w Polsce porównywarki cateringów dietetycznych, obecnie w caĹym kraju dziaĹa juĹź prawie 500 firm, które odĹźywiajÄ klientów w 300 róĹźnych miejscowoĹciach.
I wszystko wskazuje na to, iĹź z czasem bÄdzie ich jeszcze wiÄcej… Grono osób, które zamiast samodzielnego i niezdrowego (a w najlepszym razie zdrowego, ale monotonnego) odĹźywania wybiera skorzystanie z pomocy podmiotów zewnÄtrznych, systematycznie bowiem roĹnie, a w Ĺlad za tym idÄ coraz to nowe pomysĹy na zaspokojenie wzrastajÄ cych potrzeb klientów.
Link do strony artykułu: https://uww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/tanie-jedzenie-to-drogie-jedzenie